Etsi
  • Tiina Rytky

Pilkunviilausta ja parempaa maailmaa

Puoluekokous on nyt takana, ja on ollut hetki toipua urakasta ja palata normaaliin päiväjärjestykseen. Kokouksessa vahvistettu poliittinen ohjelma ohjaa jatkossa SDPn politiikkaa. Sama homma niiden noin 250 aloitteen kanssa – niiden päätökset on otettava huomioon, kun puolue muodostaa kantaansa asiaan kuin asiaan. Oma valiokuntani käsitteli ympäristö-, ilmasto-, energia-, kuluttaja- ja asuntoaloitteet ja poliittisen ohjelman. Erityisen ylpeä olen Demarinuorten aloitteesta 56, jolla päätettiin seuraavaa: ”SDP asettaa tavoitteekseen luoda Suomeen kansallisen puhtaan sähkön strategian, joka voidaan laajentaa myös kansainväliselle tasolle ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.”

Lisäksi aloitteella 55 päätettiin, että ”SDP asettaa tavoitteekseen uudistaa Suomen ydinenergiaa koskeva lainsäädäntö kokonaisuudessaan siten, että se mahdollistaa ilmastopäästöjä tuottavan energiantuotannon korvaamisen myös pienillä ja modulaarisilla ydinvoimaloilla.” Näillä päätöksillä voi olla tulevaisuudessa ratkaiseva merkitys, kun etsitään keinoja energiantuotannon päästöjen leikkaamiseen. Aloitteet ja poliittisen ohjelman voit lukea kokonaisuudessaan täällä.

Syksy ja arki on politiikan täytteistä. Juuri nyt työpöydällä on pian valmistuva hallituksen fossiilittoman liikenteen tiekartta, jossa LVM esittelee keinoja liikenteen päästöjen leikkaamiseksi. Olen osallistunut työryhmien työskentelyyn viime syksystä lähtien. Päästövähennyskeinoja totisesti on tulossa, mutta en pilaa vielä jännitystä paljastamalla raportin sisältöä.

Seuraavaksi pääsen rakentamaan Suomesta hiilineutraalia Työ- ja elinkeinoministeriön sektori-integraatiotyöryhmässä. Sanahirviöltä kuulostava työryhmä etsii keinoja, joilla talouden vähähiilikehitystä voidaan vauhdittaa päästöttömän sähkön avulla. Työ alkaa syyskuussa ja odotan sitä suuresti.

Politiikka on useimmiten kokouksia, raportteja ja pilkunviilausta. Aloitteita ja esityslistoja, äänestyksiä ja päätöksiä. Minä uskon, että pilkunviilauksella voi vaikuttaa maailmaan. Nämä asiakirjat luovat polkuja, joita pitkin tulevaisuudessa kuljetaan.

Tuore puheenjohtaja Sanna Marin piti puoluekokouksen viimeisenä päivänä linjapuheensa. Hän aloitti puheensa vahvalla ilmastopainotuksella. Ilmaston asettaminen puheen alkuun kertoo, että se todellakin on SDPn nykyisen politiikan keskiössä. Näitä asioita viedään eteenpäin ja työtä tehdään, että asiat muuttuvat. Siksi on erityisen tärkeää ja arvokasta päästä vaikuttamaan pääministeripuolueen linjauksiin juuri ilmasto- ja energia-asioissa.6 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki