Etsi
  • Tiina Rytky

Puolan naiset jäivät kotiin – ajatuksia Varsovasta

Päivitetty: 27. elok. 2020Kävin Varsovassa seuramatkalla. Kaiken Chopin-hehkutuksen ja Pragan hipsterihötön keskellä ehdittiin puhua vähän politiikkaakin.


Reissu lähti liikkeelle siitä tosiasiasta, että ihan todella moni puolalainen nuori muuttaa ulkomaille, eikä palaa. Puolan aivovuoto on massiivinen, ja mm. Iso-Britanniaan suuntautunut muuttoliike on osaltaan vaikuttanut Brexitin syntymiseen. Puolalaiset ovat Iso-Britannian suurin vähemmistö yli 900 000 ihmisen voimin. Puolassa on asukkaita reilut 38 miljoonaa ja keskipalkka jossain tuhannen euron tietämillä.


Eurovaalit näkyivät Varsovan katukuvassa laimeasti. Muutama mainos bussipysäkeillä ja bussien kyljissä, siinäpä se. Listavaali tekee puolalaisten kampanjoinnista erityyppisen kuin Suomessa. Listoja on kaksi: toinen hallitukselle, toinen oppositiolle. Jälkimmäisellä listalla onkin sitten koko kirjo puolueita ja ehdokkaita kuin suomalaisessa sixpackissa aikanaan. EU:n kannatus on Puolassa huipussaan, sillä maa on EU:n nettosaaja. Jopa 90 prosenttia puolalaisista kannattaa EU-jäsenyyttä.


Vuonna 2015 valtaan noussut Laki & Oikeus -puolueella on vakaa kannatus eikä vähiten siksi, että se on kautensa aikana tehnyt suuren määrän sosiaalisia uudistuksia. Se on esimerkiksi laskenut naisten eläkeiän 60 ja miesten 65 ikävuoteen. Se on luonut pitkäkestoisen ja anteliaan lapsilisäjärjestelmän, joka on saanut naiset jäämään vuosiksi kotiin hoitamaan lapsia. Tästä seuraa se, että Puolassa on käytännössä täystyöllisyys. Valtiontaloudelle tilanne on tikittävä aikapommi, joka räjähtää silmille ennen pitkää. Tsemppiä vaan sille puolueelle, jonka vaalilupaus on perua tehdyt muutokset.


Varsova on kaunis kaupunki ja siellä on paljon hyvää. Se esitteli myös karun puolensa. Keskellä iltapäiväruuhkaa kaupungin keskustassa kampanjoitiin avoimesti seksuaalivähemmistöjä vastaan. Homot ja pedofiilit rinnastettiin surutta, ja sen sijaan, että poliisit olisivat laittaneet hommalle pisteen, ne turvasivat kampanjoinnin rauhallisen etenemisen. Sateenkaariväen vastamielenosoitus ei riittänyt peittämään vihaa alleen.
Sain kunnian tavata Puolan entisen komissaarin ja tulevan europarlamentaarikon Danuta Hübnerin. Pitkän linjan poliitikko on eurovaalien oppositiolistalla sijalla neljä, ja on käytännössä varma läpimenijä. Kesken vaalikiireitään Hübnerilla oli hetki aikaa kertoa työstään ja Puolan tilanteesta, ja hänen puheistaan pilkisti toivo liberaalimmasta ja suvaitsevaisemmasta Puolasta. Hübner puhui myös ilmastonmuutoksesta ja siitä, miten tuskallisen vaikeaa Puolan eteneminen on ollut asian suhteen. ”Ne sanovat, että emme voi tehdä mitään koska talous voi huonosti ja muutos maksaa niin paljon, mutta me emme ole tehneet mitään viimeiseen 30 vuoteen ja nyt on aika”, Hübner tuskaili.


Puolassa on käytännössä jäädytetty uuden maatuulivoiman rakentaminen, ja maan ydinvoimaprojekti on vain sanoja paperilla. EU:n päästöoikeuksien kallistuminen on kuitenkin saanut aikaan jonkinasteista heräämistä hiilestä riippuvaisen maan johtoon. Viikonloppuna julkaistiin puolalaisen tiedeyhteisön vetoomus Saksalle, jotta valtio muuttaisi mielensä ydinvoimasta luopumisen suhteen.


Zivia Lubetkin

Varsovan historia on sodan varjostama. Puolan juutalaisista kertova Polin-museo on suomalaisen arkkitehdin suunnittelema, ja siellä saa kulumaan tunteja. Naiset tosin loistivat näyttelyssä poissaolollaan. Onnistuin rajatussa ajassa löytämään näyttelystä yhden (sic!) naisen, joka mainittiin nimeltä. Hän oli Zivia Lubetkin, nuorisopoliitikko, joka jäi ghettoon kokeneempien paettua henkensä uhalla pois Puolasta. Lubetkin oli yksi ghettojen kansannousua johtaneista nuorista, jotka organisoivat maanalaista toimintaa ja tiedonvälitystä. Kuin ihmeen kaupalla Lubetkin selvisi sodasta ja kuoli lopulta Israelissa kibbutsilla. Lubetkinin kuva oli Polinin näyttelyssä huomaamattomassa vetolaatikossa yli kymmenen muun miespuolisen nuorisopoliitikon joukossa viimeisenä.

Sunnuntaina äänestetään uusi Euroopan Unionille uusi parlamentti. Toivon, että mahdollisimman moni suomalainen antaa äänensä. Joskus yksittäisellä MEPillä voi olla valtaa enemmän kuin kotimaisella ministerillä.

Nämä ovat valtavan tärkeät vaalit.

3 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki