Etsi
  • Tiina Rytky

Tuulivoima ei tee Helsingistä hiilineutraalia, mutta silti sitä pitää rakentaa

Päivitetty: 18. tammik. 2021

Vesa Linja-aho ihmetteli (HS Mielipide 10.1.2021), miksi Helsingin alueelle ei ole rakennettu tuulivoimaa. Syy on ollut tiedossa jo pitkään: tuulivoiman rakentamista vaikeuttaa Helsingin asema maan pääkaupunkina. Kyse on siitä, että tuulivoimalat häiritsisivät Puolustusvoimien tutkien toimintaa Helsingin edustalla. Ongelman korjaaminen vaatisi tutkalaitteiston laajamittaista uusimista. Mielestäni toimeen pitäisi ryhtyä pikimmiten.


Helsinki pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Tavoite on mahdollinen, mutta se vaatii mittavia investointeja puhtaaseen teknologiaan. Lähes puolet Helsingin päästöistä syntyy rakennusten lämmityksestä. Liikenne on hyvänä kakkosena ja sähköntuotanto kolmosena päästölähteiden suuruusjärjestyksessä. Tämä tarkoittaa, että vaikka sähköntuotannon päästöt leikattaisiin nollaan, ei päästötavoitteisiin vielä päästäisi. Merkittävimmät vähennykset saadaan aikaan muuttamalla kaupungin kaukolämpö päästöttömäksi esimerkiksi lämpöpumppujen, teollisuuden hukkalämmön ja pienydinvoiman avulla.


Helsinki ei tuota kaikkea käyttämäänsä sähköä itse, eikä sen tarvitsekaan. Pohjoismaissa on erinomaisesti toimivat sähkömarkkinat, jotka hyödyttävät sekä tuottajia että kuluttajia. Tuulivoiman rakentaminen Helsingin alueelle kuitenkin osoittaisi, että maan pääkaupunki tekee kaiken voitavansa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Myös Helsingin pitää elää niin kuin opettaa.


Mielipidekirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipideosastolla 17.1.2021


42 katselukertaa0 kommenttia